2020-06-11

ABD Dünya Standartlarında En Fazla Patente Sahip Ülke Konumunda

Geleceğin 58 teknolojisinin 50'sinde ABD, dünya standartlarında en fazla patente sahip ülke konumunda bulunuyor. Bertelsmann Foundation tarafından inovasyon gücünün 2000-2019 döneminde nasıl değiştiğini analiz eden "İleri Teknolojilerde Dünya Standartlarında Patentler-Doğu Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın İnavosyon Gücü" araştırmasının sonuçları yayınlandı. En yeni 58 teknolojiden 50'sinde ABD, dünya standartlarında en fazla patente sahip ülke olurken, geri kalan 8 teknolojide ise ikinci sırada yer alıyor.

Araştırmaya göre Doğu Asya 5G, 3D yazıcı, akıllı zeka, gıda ve enerji dönüşümü gibi yeni teknolojilerde yükselişine devam ederken, ABD "patent süper gücü" konumunda.

Apple, Facebook, Microsoft ve Google gibi büyük şirketlerin merkezi olan ABD, dünya çapında patentlerin yaklaşık yarısını elinde bulunduruyor. Ayrıca ABD dijital, sağlık ve güvenlik teknolojilerine büyük bir farkla öncülük ediyor.
Çin ise araştırmaya göre 2010'da herhangi bir teknoloji patentinde dünyada ilk 3'te bile yer almıyordu. Geçen yıl ise incelenen 58 teknolojiden 42'sinde dünya standartlarında en fazla patente sahip ilk 3 ülke arasında yer aldı. Gıda ve çevre alanındaki 5 teknolojide Çin, şimdiden, dünya standardına sahip en fazla patentlerin sahibi konumunda bulunuyor.

Güney Kore ise geçen yıl itibarıyla dünya standartlarında en çok ikinci 5G patentini elinde bulundururken Japonya ise 58 teknolojinin 3'ünde dünya standartlarında en fazla patente sahip. Bu teknolojiler, "elektrikli araçlar", "pil teknolojisi" ve "ileri kaplama" olarak sıralandı.

Avrupa ülkeleri ise 58 ileri teknolojide dünya standartlarında en çok patent sahibi olmadığı görüldü. Kıtanın en büyük ekonomisine sahip Almanya, 7 teknolojide en fazla patenti olan ikinci ülke konumunda bulunuyor. Almanya, 2010'da en yeni 58 teknolojiden 47'sinde dünya standartlarında en fazla patent sahibi olmada ilk 3 ülke arasında yer alırken, 2019'da bu rakam yarıdan fazla azalarak 22'ye geriledi. Fransa havacılık ve uzay teknolojisinde, İngiltere ise akıllı ilaç buluşunda ikinci en yüksek patente sahip ülke konumunda bulunuyor.

İncelenen 58 teknoloji içinde atık yönetimi, batarya, enerji tasarrufu, gübre, hassas uygulamalı tarım, 5G, inşaat, nesnelerin interneti, akıllı şehirler, akıllı şebeke, akılı ev, büyük veri, blok zinciri, bulut bilişim, yapay zeka, kuantum hesaplama, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik, tanıtma, finans ve ödeme, savunma, nano, gen, aşı, otonom sürüş, insansız uçak, elektrikli otomobil, akıllı trafik, uzay, akıllı fabrika gibi teknolojiler yer aldı.

Kaynak: Hürriyet