2017-09-29

34. IASP Dünya Konferansı İstanbul'da Gerçekleşti

Dünya teknoparklarının bir araya geldiği IASP Dünya Konferansı toplantısı bu yıl Teknopark İstanbul, ODTÜ TEKNOKENT ve İTÜ ARI Teknokent’ten oluşan Türkiye Teknoparkları Konsorsiyumu tarafından İstanbul’da gerçekleştiriliyor.

Tüm dünyada faaliyet gösteren teknoparkların bir çatı altında toplandığı Uluslararası Teknoparklar Birliği - IASP’in (International Association of Science Parks and Areas of Innovation) 2017 yılındaki 34. IASP Dünya Konferansı toplantısı İstanbul’da düzenlendi. Teknopark İstanbul, ODTÜ TEKNOKENT ve İTÜ ARI Teknokent’ten oluşan Türkiye Teknoparkları Konsorsiyumu tarafından Swiss Hotel’de düzenlenen Dünya Teknoparklar Birliği Konferansı, 26-29 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşti. 50 ülkeden 500’den fazla katılımcıyla gerçekleşen IASP 2017 İstanbul, dünyadaki Ar-Ge ve İnovasyon ekosistemini İstanbul’da buluşturdu.

Stratejiler Paylaşıldı

34’üncü IASP Dünya Kongresi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, Teknopark İstanbul, ODTÜ TEKNOKENT ve İTÜ ARI Teknokent’ten oluşan ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD)’nin desteklediği Türkiye Teknoparkları Konsorsiyumu tarafından düzenlendi. Dünya genelinden 71, Türkiye’den ise 17 üye teknoparkı güçlü bir şekilde temsil eden IASP, İstanbul Swissotel The Bosphorus’ta 40 ülkeden 500’e yakın ziyaretçisini ağırladı. Teması “Teknoparklardan doğal teknoloji ekosistemlerine: Stratejiler, kıyaslamalar ve çözüm önerileriyle riskleri yenmek” olarak belirlenen IASP 2017’ye yabancı teknopark ortakları ve konsorsiyum üyeleri akın etti.

Çin’den Amerika’ya…

Katma değerli üretimin öncü merkezi İstanbul’da gerçekleştirilen IASP 2017 kongresinde önemli birçok konuşmacı mevcut. Açılış seremonisi ve konuşmasını müteakiben Çin’den İspanya’ya, Brezilya’dan İsveç’e kadar birçok ülkeden katılımcı, bilim parkları, inovasyonda akış, tüketimlerin geleceği ve inovasyonların yeni yaşam alanları üzerine önemli bilgilendirmelerde bulunuldu.. 12.30-13.00 arası önemli noktalara vurgu yapılacak ve 14:30’dan itibaren Amerika’dan ve İtalya’dan sunum yapacak katılımcıların yanı sıra kürsüye Teknopark İzmir Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Erten geldi ve açık inovasyon çerçevesinde Hack’n Break’in başarısını ele aldı.

Türkiye Teknoparkları Sahnede

16.30’u müteakiben Başak Özcan’ın girişimcilik başarısında mentörlüğün etkisini, İTÜ ARI Teknokent’ten Deniz Tunçalp’in Gülşah Üstelci ile birlikte gerçekleştireceği yeni kuluçka konseptleri sunumunu, Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin’in İmran Gurakan ile birlikte Start Up dopingleri ile ilgili yapacağı sunum takip etti. Teknopark İstanbul Genel Müdürü İsmail Arı’nın inovasyonda tasarımın önemini anlatacağı konuşmasından sonra, Erciyes Teknopark Genel Müdürü Bilgin Yazlık da Sera kuluçka sistemiyle ilgili birikimlerini paylaştı.

İnovasyon Vizyonu Konuşuldu

28 Eylül 2017’de anahtar konular akıllı gelecek, inovasyon yönetimi ve teknoloji oldu. 09.30’da başlayan konuşmaları 11.30’da geleceğin vizyonunun tartışılacağı oturum izledi. 28 Eylül program akışına İsmail Arı, Nuray Tanış, Özgür Karayalçın gibi isimlerin yanı sıra dünya ülkelerinden katılımcılar da sunumlarıyla destek verdi.

29 Eylül’de ise yeni ekosistemler gündem konusu olacak, katılımcılar bilim parklarda inovasyonun gelişimi ve girişimcilik üzerine araştırma bulgularını paylaşacak. Teknopark İstanbul Genel Müdürü İsmail Arı, son gün de bir konuşma gerçekleştirecek.