Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2019 yılına ait sınai mülkiyet verilerini değerlendirdi. Bakan Varank konuyla ilgili, 2019 yılında sınai...
2020-02-05
2019 Sınai Mülkiyet Verileri
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2019 yılına ait sınai mülkiyet verilerini değerlendirdi. Bakan Varank konuyla ilgili, 2019 yılında sınai mülkiyetin tüm alanlarında artışlar meydana geldiğine değinirken yerli patent başvurularında %11 faydalı modelde %8 markada %13 tasarımda ise %11’lik artışın görüldüğüne dikkat çekti.
Ayrıca Bakan Varank, TÜRKPATENT’e 8 bin 126 adet yerli patent ve 2 bin 906 adet faydalı model başvurusunun yapıldığını 119 bin 412’si yerli olmak üzere toplam 134 bin 353 adet marka 39 bin 178’i yerli 7 bin 10’u yabancı olmak üzere toplamda 46 bin 188 adet tasarım başvurusu yapıldığının altını çizerek “bu veriler ülkemizin sınai mülkiyet alanında büyük bir ilerleme kaydettiğine işaret ediyor” dedi.
Başvuruları sektörlere göre ayıran Bakan Varank bilgi ve iletişim teknolojileri, beyaz eşya, otomotiv ve elektronik alanında faaliyet gösteren firmaların yerli patent başvurularında ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
2019 yılında en fazla patent başvurusu yapan ilk 50 kuruluş arasında 22 adet üniversitenin yer aldığına dikkat çeken Varank bu sayının geçtiğimiz sene 17 olduğunu söyledi. Konuyla ilgili sözlerine “Türkiye 2011’den bu yana Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülke oldu. Diğer ülkelerin 2019 yılı marka verileri henüz açıklanmadı ancak büyük ihtimalle bu alandaki birinciliğimizi sürdürüyor olacağız. Markalaşma konusunda firmalarımızın hassasiyeti çok yüksek” şeklinde devam etti. Tasarım başvuruları ile ilgili ise "Yapılan analizlere göre, tasarıma yatırım yapan şirketler yapmayanlara göre daha yüksek ticari başarı gösteriyor. Yine tasarım yoğun sektörler, istihdama ve milli gelire ciddi oranda katkı sağlıyor. Dolayısıyla başta KOBİ'ler olmak üzere, tüm üreticilerin tasarım sürecini etkin şekilde kullanıp yönetmesi hayati öneme sahip." dedi.
Son yıllarda artan başvurular ile birlikte TÜRKPATENT’in Avrupa’nın en fazla sınai mülkiyet başvurusu yapan kurumlarından biri haline geldiğini söyleyen Bakan Varank sözlerini 2017'den bu yana Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı nezdinde uluslararası otorite olarak da hizmet veren TÜRKPATENT, patent araştırması konusunda kapasitesini güçlendirmeye devam ediyor. Kurumun düzenlediği uluslararası rapor sayısı bir önceki yıla göre 7,5 kat arttı. Dünyada 23 tane uluslararası patent araştırma ve inceleme otoritesi var. TÜRKPATENT bu 23 kurum arasında 2019 yılında rapor sayısını en hızlı artıran sınai mülkiyet kurumu oldu. 2023 yılında TÜRKPATENT'i dünyadaki ilk 10 otorite arasına sokmayı hedefliyoruz." diyerek sonlandırdı.
KAYNAK: TÜRKPATENT
Bültenimize Abone Olun
Gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimize abone olmayı unutmayın!