2015-12-01

Dünyanın İlk Elektronik Bitkisi Üretildi

2 yıldır elektronik bitki yetiştirmek için çalışmalar yapan bilim insanları söz konusu elektronik işlem sayesinde gülün yapraklarının rengini değiştirmeyi başardı. Sentetik polimeri çiçeğin köküne yerleştiren ekip, bu sayede su ve gerekli besin kaynaklarının dolaşımını sinyaller göndererek sağladı
Bilim kurgu filmlerindeki gibi robotların hayatlarımızın bir parçası haline geleceği hayal ederken makinalaşmış bitkiler muhtemelen aklınıza gelecek son şey olacaktır.

Ancak İsveç'teki Linköping Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı damar sistemine ve köküne elektronik donanım yerleştirdikleri bir gülün bu işleme olumlu yanıt verdiğini duyurdu.

Sonuçları The Journal Science Advances'ta yayınlanan çalışma kapsamında 'PEDOT-S' adı verilen sentetik polimeri çiçeğin köküne yerleştirildi. Daha sonra bu polimer bir elektrik kablosu gibi gerekli sinyallerin iletilmesine olanak sağlayarak su ve gerekli besin kaynaklarının dolaşımını sağladı.

Elektronik Çiçekler Ne Gibi Faydalar Sağlayacak?

Peki, 1990'lı yıllardan beri çeşitli denemelere sahne olan elektronik bitki yetiştirmek bize ne gibi artılar sağlayacak? Ekip adına açıklamalarda bulunan Profesör Magnus Berggren, bitkilere yerleştirilecek sensörler sayesinde 'yeşil anten'ler ve yeni materyaller üretilebileceğini belirtiyor.

Ayrıca elektronik bitkiler doğadaki değişimleri yakından izlememize de olanak verecek. Bunun özellikle tarım alanında son derece önemli gelişmelere yol açacağı düşünülüyor.

Çalışmada henüz yüzde yüz başarı sağlanamasa da araştırmacılar söz konusu elektronik işlem sayesinde gülün yapraklarının rengini değiştirmeyi başardı.

2 yıllık araştırmanın elde ettiği sonuçların bu alanda yeni gelişmelere yol açtığı belirtiliyor. Zira 1990'lı yıllardan beri benzer denemeler yapılmış ancak hiçbirinde bu sonuçlar elde edilememişti.

Kaynak: NTV