Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), Türkiye’nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer almasının sağlanması ve yenilikçi ürünlerin geliştirilmesinin teşvik edilmesi amacıyla düzenlediği 12. Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu. KOBİ'lerden büyük ölçekli firmalara kadar, 23 ilden 170 başvuruyla rekora ulaşan, 36 finalistin yarıştığı 12. Teknoloji Ödülleri töreni, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin'in katılımı ile gerçekleşti.
Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik anlamında ciddi atılımlara imza attığına değinen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Teknoloji Ödülleri’nin sektörde önemli bir marka hamlesi yarattığına işaret ederek şunları söyledi:
“Ülkemizin Ar-Ge harcamaları bu sene satın alma paritesine göre 17.5 milyar doları geçti. Bu sevindirici bir rakam. Ancak Çin, Hindistan gibi ülkelerin çok gerisindeyiz. Batıdan doğuya eksen kayması gündeme getiriliyor. Bu eksende doğru bir konuma oturmak, bir üst lige çıkmak istiyorsak paradigma değişimine ihtiyacımız var. Verimlilik ekonomisinden vazgeçip, bilgi ekonomisine doğru hareket etmeliyiz. Kilogram başına ekonomilerden bahsetmek yerine, teknoloji-fikir odaklı zihniyete gitmeliyiz. TÜBİTAK olarak biz burada payımıza düşeni yapmaya hazırız. Bu anlamda yeniden yapılandırılma hamlesi başlattık. Hali hazırda var olan ancak doygunluğa ulaşan ürün ve ekonomi katkı odaklı desteklerimiz sürecek. Buna ek olarak yaptığımız uluslararası görüşmeler ve beklenen sanayi devrimini de göz önünde bulundurarak yeni destekler sağlayacağız. Bu yaklaşım ‘Beni destekleyin’ değil, teknoloji ya da ürün üretenlere çağrı yaparak gerçekleşecek. Aynı zamanda uluslararası işbirliği ortamını da açıyoruz. Son olarak bugün sadece ödül alanları ve finale kalan 36 proje sahibini değil, başvuruda bulunarak farklarını ortaya koyan tüm şirketlere teşekkür ediyorum. Teknoloji geliştirmeye devam etmelerini istiyorum. Sizleri desteklemeye devam edeceğiz.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes; “TÜSİAD olarak, son dönemdeki çalışmalarımızda, dijitalleşmenin özellikle sanayiye etkilerine odaklandık. Ülke olarak dördüncü sanayi devrimi fırsatını yakalamamız ve değerlendirmemiz şart. Bunu her fırsatta tekrarlıyoruz. Sanayi 4.0, Türkiye’nin düşük katma değerli üretim kısır döngüsü yerine, artan yüksek katma değerli yatırımlar döngüsüne erişim potansiyelini bizlere sağlayacak. 65. Hükümet programında da “Endüstri 4.0” ifadesi kullanılıyor. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Sanayinin küresel rekabet gücünü artıracak, dijital ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yaklaşımları son derece önemsediklerini belirten Cansen Başaran-Symes, Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı ve TÜSİAD işbirliği ile Sanayi 4.0 ile ilgili bir platform oluşturulması için çalışma başlatıldığı bilgisini verdi.
Törende TTGV’nin 20 yıl süreyle KOBİ seviyesinde binlerce projeye finansal destek sağladığını belirten TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, Türkiye’nin teknoloji ihraç edebilmesi için yeni bir çalışmaya başladıklarını, desteklerin bu doğrultuda sürdürüleceğini belirtti. Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllık süreçte sıçrama yapabilmesi için yüksek teknolojiyi içeren ürünleri ihraç edebilmesi gerektiğini belirten Ultav şunları kaydetti:
“Birkaç yıl öncesine kadar sermaye ve iş gücünün yanında teknoloji katsayı olarak görünüyordu. Artık teknoloji sermaye ve iş gücü gibi değişken olarak ekonomik başarının temel unsurları arasında yer alıyor. Bugün geldiğimiz nokta çok önemli. Çünkü teknoloji alanında 10 yıllık süreçte büyük bir atılım bizleri bekliyor. Ülke olarak sıçrama yapabilmek için sağlam platformlara odaklanmalı, bütünü ile sıçrama yapabilmemiz gerekiyor. Bu odaklanma sırasında Türkiye’nin kalbi olan sanayinin teknolojisinden sermayesine, iş gücünden sıçrama yapacak şekilde desteklenmesi çok önemli. Bu yılki organizasyonumuza katılan 170, finale kalan 36 firma ülkemizin 25 şehrinden geliyor.
Aralarında büyük şirketler de var, küçüklerde. Bu güzide şirketlerimizin, aralarına yeni eklenecek şirketlerin ortak bir platformda buluşacak Türkiye’nin gerçekleştireceği sıçramada önemli bir parça olacağını düşünüyorum.”
Teknoloji Ödülleri kapsamında finale kalan 36 proje arasından ödül alanlar şunlar;
Mikro ölçekli firma süreç kategorisi:
SBS Bilimsel Çözümler Firması; Propolisin Duyusal Biyolojik ve Kimyasal Özelliklerine göre sınıflandırılması çalışması ile
Mikro ölçekli firma ürün kategorisi:
Nanobiomed Eğitim-Bilişim Firması; Prextrolin başlıklı çalışması ile
Küçük ölçekli firma ürün kategorisi:
Vaksis Ar-ge Firması; Güneş Işığından Elektrik Enerjisine: GünEr çalışması ile
Orta Ölçekli Firma Süreç Kategorisi:
İnfoline Bilgi Teknolojileri Firması; Tarımsal işletmeler Birlikler Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi çalışması ile
Orta Ölçekli Firma Ürün Kategorisi:
VSY Biyoteknoloji ve İlaç san. Firması; Multifokal Göz içi Lensi çalışması ile
Büyük ölçekli firma süreç kategorisi:
Aselsan Firması; Hasar Eşiği yüksek Optik sistemler çalışması ile
Büyük ölçekli Firma ürün kategorisi:
İLKO Ar-ge Merkezi Firması; Kontrollü ve Hemen Salım Sağlayan Morfin Sülfat Film Tablet Formülasyon Geliştirilmesi çalışması ile
Büyük ölçekli firma ürün kategorisinde jüri özel ödülü:
Heksagon Mühendislik ve Karsan otomotiv firmaları; Karsan Jest Yenilikçi Minibüs Platformu çalışması ile
Büyük ödül:
Ford Otomotiv Sanayi Firması; Yeni Nesil Ecotorq EU6 Moto Ailesi çalışması ile