2020-01-02

2019'un en çok marka ve patent başvurusu yapan ili: İstanbul

Destek Patent, TÜRKPATENT tarafından açıklanan 2019 yılı Türkiye marka ve patent başvuru verilerinin analizini gerçekleştirdi. Verilere göre; 2019'da 56 bin 167 marka ve 3 bin 356 patent başvurusu ile rekor, İstanbul'un oldu. İstanbul ve Ankara'dan sonra en çok patent başvurusu ise Bursa'dan geldi. Patent başvurularında, "Bilgi ve iletişim teknolojileri, beyaz eşya, otomotiv ve elektronik "alanında faaliyet gösteren firmalar ilk sıralarda yer aldı.

37 yıldır Türkiye'de fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında sektör liderliğini koruyan Destek Patent, TÜRKPATENT tarafından açıklanan "Türkiye'nin 2019 yılı marka ve patent başvuru verileri"ni değerlendirdi.

İzmir, en çok marka başvurusu yapan iller arasında

TÜRKPATENT'in açıkladığı 2019 yılı verilerine göre; Türkiye'de 2019 yılında en çok marka başvurusu yapılan iller arasında; İstanbul 56 bin 167 başvuru ile birinci oldu. 9 bin 386 başvuru ile Ankara 2. sırada yer alırken, en çok marka başvurusu yapan 3. il ise İzmir oldu.

İzmir'i, 5 bin 627 başvuru ile Bursa izledi. 4 bin 217 marka başvurusu yapan Antalya ise, Türkiye'de 2019 yılında en çok marka başvurusu yapan 5. il oldu.

En çok patent başvurusu yapan 3. il: Bursa

Türkiye'de 2019 yılında en çok marka patent başvurusu yapan iller arasında, 3 bin 356 başvuru ile İstanbul birinci oldu. İstanbul'u 985 başvuru ile Ankara izlerken, 526 patent başvurusu ile Bursa 3. sıraya yerleşti.

Bursa'yı 407 başvuru ile İzmir takip ederken, 312 patent başvurusu ile Kocaeli, 2019 yılında en çok patent başvurusu yapan 5. il oldu.

2019'un dikkat çeken şehirlerinden biri: Gaziantep

Marka ve patent başvurularında bir önceki yıla göre artışın görüldüğü 2019 yılında, en çok marka başvurusu yapan şehirler arasında Gaziantep yer aldı.

2019'da İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'dan sonra en çok marka başvurusu yapan il olan Gaziantep'te, 3 bin 619 marka başvurusu gerçekleşti.

Ar-Ge yatırımları arttıkça patent başvuruları da artıyor

TÜRKPATENT'in açıkladığı 2019 verilerine göre, küresel pazarlarda rekabet üstünlüğü kazanmak isteyen markaların yolu Ar-Ge ve teknolojiden geçti. Bu kapsamda, patent başvurusunda bulunan firmaların başında; bilgi ve iletişim teknolojileri, beyaz eşya, otomotiv ve elektronik alanında faaliyet gösteren kurumlar yer aldı.

"Daha ileri seviyeler için kilit nokta: Eğitim"

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz 2019 yılı değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

"2019 verilerine baktığımızda, geçtiğimiz yıllara oranla marka ve patent başvurularında önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Bu da kurumlarımızın yaratıcılığı ve ülkemizin kalkınması açısından büyük önem taşıyor. Fakat ülke olarak daha gidecek uzun bir yolumuz var. Daha ileri seviyeler için kilit nokta eğitim. Sadece iş dünyasının ya da mühendislerin değil, genel olarak gencinden yaşlısına kamunun bilinçlenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra üniversitelerde ve Ar-Ge merkezlerinde firmaların üretimde farklılıklar ve farklı ürünlerle sektörünün ihtiyacı olan çalışmalar yapması, üniversitelerde Ar-Ge bütçelerinin artırılması gerekiyor. Akademi sanayi iş birlikleri çoğalmalı ve TÜBİTAK bu alanda kurum ve kuruluşlara daha çok maddi destek sağlamalı. Ancak bu şekilde çalışmaların bütünleşmesi ile ülkemizin küresel rekabette başarılı olabilmesi ve dünya ticaretinde yüksek paylar elde edebilmesi yani patent, faydalı model ve marka başvuru sayılarını artırması mümkün olacaktır."