2021-06-01

Rüçhan Nedir?

Önceden elde edilen haklar nedeniyle sıralamada öne geçme durumuna rüçhan hakkı denir. Önceden doğan hak; tescil, sergileme ve bir başka ülkede tescil başvurusu gibi yollarla elde edilebilir. Marka tescil işlemlerinde ise iki yolla bu hak elde edilir.

Uluslararası sözleşmelere bağlı olarak marka tescil başvurularından elde edilen rüçhan hakkı bunlardan biridir. Türkiye'de rüçhan hakkını elde edebilmek için öncelikle Paris Sözleşmesi üyeliği bulunan ülkelerden birine bir markanın tescili için başvuruda bulunulmalıdır. Başvuru tarihini takip eden 6 ay içinde aynı markayı Türkiye'de de tescil ettirmek için yapılacak başvuruyla rüçhan hakkı doğabilir.

Marka tescil işlemlerinde bu hakkı elde edebileceğiniz bir diğer yol ise sergilerdeki gösterim hakkıdır. Marka tescil işlemlerinin yapılabileceği ülkelerde, ulusal ya da uluslararası düzeyde alınmış resmi izinler doğrultusunda açılan sergilerde mal ya da hizmetlerin sunulması gerekir. Ardından Türkiye'de marka tescil ettirme işlemleri ve başvuru, ürün ya da hizmetlerin sergilenme tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılırsa rüçhan hakkı kullanılabilir. Rüçhan hakkından faydalanmak isteyenler, bu hakkı kullanma konusunda durumlarını resmi olarak belgelendirmelidir.

Rüçhan (Öncelik) Hakkından Yararlanabilmek İçin Gerekli Belgeler


Rüçhan hakkı kazanan gerçek ya da tüzel kişiler; Türkiye dışında başka ülkelerde marka tescil başvurusu yaptıklarını ya da mal/hizmetlerini resmi sergilerde gösterime sunduklarını belirtilen süre içinde belgelediklerinde bu haktan yararlanabilir. Ancak bu haktan yararlanabilmek adına bazı belgelerin sunulması gerekir. Rüçhan hakkından yararlanabilmek için gerekli olan belgeler aşağıdaki gibidir:

· Resmi makamlardan kazanılan rüçhan hakkını gösteren belgenin aslı ya da bu belgenin noterde tasdiklenmiş sureti.

· Bu belgelerden herhangi birinin yeminli tercüman tarafından onaylanmış ve belgelerin Türkçe tercüme edilmiş hali.

· Rüçhan hakkı talebine ilişkin başvuru dilekçesi.

Yukarıda gerekli olan belgeler 3 ay gibi bir süre içinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ na sunulmalıdır. Aksi takdirde başvuru iptal edilir.

Tüm bu süreci ve belge hazırlıklarını Destek Patent ile birlikte kolayca gerçekleştirebilirsiniz. 1983’ten beri hizmet veren Destek Patent, sınai haklar alanında hizmet sunmak amacıyla kurulmuştur. Uzun yıllara dayanan bilgi ve birikiminden aldığı güçle koruma ve tescil işlemlerinin yanı sıra analiz, araştırma, değerleme, takip, yorumlama ve eğitim gibi çok sayıda konuda hizmet verir. Patent, danışmanlık ve tasarım vekilliği gibi konularda ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri Destek Patent ile alabilir, bizimle hemen şimdi iletişime geçebilirsiniz.